David Grossman

David Grossman (1954) is een van Israëls beroemdste schrijvers en als pleitbezorger van een ‘twee staten oplossing’ een van de meest gehoorde stemmen van zijn land. De roman Zie: liefde (1990, opnieuw uitgegeven in 2008 en 2015) betekende zijn internationale doorbraak. Zijn werk omvat behalve essays, kinderboeken en een toneelstuk voornamelijk romans, waaronder Het zigzagkind (1996, verfilmd in 2013), Jij bent mijn mes (2000), De stem van Tamar (2002), De uitvinder van geheimen (2003), Haar lichaam weet het (2004) en Een vrouw op de vlucht voor een bericht (2008). Uit de tijd vallen (2011) werd al enkele malen voor toneel bewerkt. Hij won diverse literaire prijzen, waaronder de Prix Médicis Étranger, de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel en de Geschwister Scholl-Preis. Op 5 mei 2015 maakte hij grote indruk met de nationale Vrijheidslezing in Vlissingen. Zijn roman Komt een paard de kroeg binnen (2015) werd wereldwijd jubelend ontvangen. Meest recent zijn in Nederland de essaybundel Leven en schrijven in tijden van oorlog (2016) en de roman Het duel (2016) verschenen. De auteur, die ook jarenlang werkte als radiomaker, ontving eredoctoraten van de universiteiten van Leuven en Florence. Zijn werk is in meer dan twintig talen vertaald.

Grossman is vader van drie kinderen en woont met zijn gezin in een voorstad van Jeruzalem. Zijn zoon Uri, die het ontstaan van Een vrouw op de vlucht voor een bericht intensief volgde, sneuvelde in de zomer van 2006 in Libanon toen zijn tank slechts een paar uur voor het begin van de wapenstilstand werd getroffen. Na een week van rouw hervatte Grossman het werk aan de roman. Het grootste deel van het boek was al geschreven. Maar ‘het klankbord van de werkelijkheid waarin de laatste versie tot stand kwam, was meer dan wat ook veranderd.’

 

Bibliografie

De glimlach van het lam (1983, Contact)
Zie: liefde (1986, Cossee)
De uitvinder van geheimen (1991, Cossee)
Over de grens (1991, LJ Veen)
Vriend of vijand (1992, Contact)
Itamar en de zwarte toverhoed (1992, Fontein)
Duel (1992, Van Goor)
Het zigzagkind (1994, Cossee)
Itamar de dromenjager (1998, Fontein)
De stem van Tamar (2000, Cossee)
Haar lichaam weet het (2003, Cossee)
De ander van binnenuit kennen (2003, Cossee)
Over de grens (2004, LJ Veen)
Leeuwenhoning (2005, De Bezige Bij)
Angst vreet de ziel op (2006, Cossee)
Een vrouw op de vlucht voor een bericht (2009, Cossee)
Een vrouw op de vlucht voor een bericht - paperback editie (2011, Cossee)
De omhelzing (2011, Cossee)
Uit de tijd vallen (2012, Cossee)
Het zigzagkind - filmeditie (2012, Cossee)
Jij bent mijn mes (2013, Cossee)
Zie: liefde - paperback editie (2015, Cossee)
Komt een paard de kroeg binnen (2015, Cossee)
Het duel (2016, Cossee)
Leven en schrijven in tijden van oorlog (2016, Cossee)

 

Prijzen en nominaties

- Prime Minister's Prize for Creative Work (1998)
- Nelly Sachs Prize (1991)
- Premio Mondello (1996) voor Het zigzagkind
- Premio Grinzane Cavour (1997) voor Het zigzagkind
- Sperber Prize (2002)
- Premio Flaiano (2004)
- Bialik Prize (2004)
- Emet Prize (2007)
- Eredoctoraat aan de Katholieke Universiteit Leuven (2007)
- Geschwister-Scholl-Preis (2008)
- Albatross Award (2010)
- Vredesprijs van de Duitse Boekhandel (2010)
- genomineerd voor de Best Translated Book Award (2011) voor Een vrouw op de vlucht voor een bericht
- Prix Médicis Étranger 2011 voor Een vrouw op de vlucht voor een bericht

 

Links

David Grossman op Wikipedia.nl
David Grossman op Wikipedia.org

David Grossman op NewYorkReviewsofBooks.com
David Grossman archief op NRC.nl
Interview in the Paris Review

An evening with David Grossman
Interview in Reformatorisch Dagblad
Open brief aan Netanyahu in De Standaard

 
 
 
 
 
copyright (c) 2016 Uitgeverij Cossee - www.cossee.com
Naar Cossee.com Naar Cossee.com