De ander van binnenuit kennen - 2003

 

Vertaald door: Hilde Pach
Paperback, 80 blz. € 9,95
ISBN: 978 90 5936 182 9

Koop of bestel het boek bij uw plaatselijke boekhandel of bestel via onze webshop

 
  - Titelpagina
  - Leesfragment
  - Recensies
   

Wie ooit een roman van David Grossman heeft gelezen, weet dat deze schrijver als geen ander de vaardigheid bezit zich geheel in zijn personages in te leven en de wereld met hun ogen te zien. ‘Of ik wil of niet, ik moet bij het schrijven eerst Ansjel of Tamar worden, pas dan heb ik het gevoel dat ze leven en dat ze de lezer tegemoet kunnen treden.’

In zijn essay ‘De ander van binnenuit kennen of het verlangen Gisela te zijn’ beschrijft hij dat identificatieproces als iets wat in de realiteit meestal niet mogelijk is en waarvoor de meeste mensen ook terugschrikken. Iemand van binnenuit begrijpen, hem of haar worden. Zoals Tamar of Momiks moeder Gisela, of de beste vriend of de felst gehate vijand. Juist daardoor is literatuur zo uniek en maakt ze schrijver en lezer zo gelukkig: in een boek het leven van anderen te kunnen leiden en dat te ervaren als een verrijking van het eigen leven.
In een aanvullend essay ‘Boeken die mij gelezen hebben’ beschrijft Grossman hoe het geluk een eigen wereld te scheppen in boeken van schrijvers als Scholem Alechem en Bruno Schulz voor hem als lezer zo voelbaar was, dat hij niet anders kon dan erop antwoorden met een wereld die hijzelf maakte. Vanuit die noodzaak is bijvoorbeeld de roman Zie: Liefde ontstaan.

Cossee essays zijn een samenwerking met Felix Meritis.

 
 
 
 
 
copyright (c) 2016 Uitgeverij Cossee - www.cossee.com
Naar Cossee.com Naar Cossee.com